Global karriär på hemmaplan
Möt HSP Gripens VD Maria Flöjt, vars karriär på globala företag i Hudiksvall har tagit henne ut i världen.
Maria Flöjt har gjort en spikrak karriär på hemmaplan – från Iggesund Paperboard via Monitor till en VD-tjänst på ytterligare ett globalt företag i Hudiksvall. För när HSP Gripens styrelseordförande Johan Hedin ringde upp och erbjöd henne tjänsten som VD fanns det ingen tvekan.
– Jag har jobbat hårt för att få en sådan här möjlighet på sikt. Allt jag har gjort i min karriär och varenda beslut jag har tagit har varit för att samla på mig värdefull kunskap för att kunna ta nästa kliv. I varje situation har jag tänkt på vad jag kan lära mig som skulle kunna vara användbart om jag någon gång i framtiden skulle ha en VD-position, berättar Maria.
Efter avslutade ekonomistudier började karriären med ett sommarjobb på Iggesund Paperboard, som sedermera blev till en fast anställning som teamledare för Amsterdam-kontoret med ansvar för Norden och Beneluxmarknaderna. Efter 11 år på Iggesund Paperboard ledde en längtan efter nya utmaningar henne vidare till Monitor. Där fick hon en tjänst som projektledare inom affärsutveckling med ansvar för att starta upp företagets verksamhet i Tyskland.
– Det finns många globala företag i Hudiksvall. Jag har verkligen fått se världen – både på Iggesund Paperboard och på Monitor. Det har varit jätteroligt att jobba på företag som har sina säten i Hudiksvall men ändå få ha en global arbetsplats.
Maria ser positivt på möjligheterna att göra karriär i en relativt liten stad som Hudiksvall.
– Gör man ett bra jobb så sprider det sig rätt fort. Det är en fördel om man jämför med storstäder där det är mycket högre konkurrens och där man verkligen är en i mängden. Samtidigt behövs det ny kompetens här i Hudik, och kommer man utifrån så kan man få chanser här som man kanske inte hade fått i större städer.
Precis som Marias tidigare arbetsgivare är även HSP Gripen ett globalt företag med kunder över hela världen. Att Maria är en ung kvinna i VD-position i den traditionellt sett mansdominerade tillverkningsindustrin är något som utländska kunder har reagerat på med förvåning. Men hon har blivit väl emottagen av både kollegor och av styrelsen på HSP Gripen.
– De har varit modiga nog att gå mot normen. De ligger i framkant och har varit öppna för förändring och för nytänk, så det har bara varit positivt. Jag kommer aldrig att bli en stereotyp VD, så det är klart att jag har mångas ögon på mig. Men jag blir motiverad av det. Jag vill visa att det går.
Idag omsätter HSP Gripen cirka 100 miljoner kronor – en siffra som Maria har fått i uppdrag att fördubbla.
– Det är ett stort ansvar. Men jag tycker att det är en rolig uppgift – framför allt när jag har förtroende från styrelsen att göra det på mitt sätt. Det är 200 miljoner som gäller och jag har fått ett blankt papper. Då känns det ännu mer motiverande, förklarar Maria.
För att leda HSP Gripen mot framtiden och mot ökad tillväxt har Maria påbörjat ett förändringsarbete som spänner över ett flertal olika områden. Att utveckla hållbarhetsarbetet står högt på prioriteringslistan.
– Hållbarhet är superviktigt för mig. I vår bransch har man inte kommit jättelångt, men för mig är det viktigt att vi tar tag i det här och börjar i tid. Redan på designstadiet ser vi över hur man kan utforma en grip så att det blir så lite påverkan på miljön som möjligt. Vi har även börjat bryta ner våra gripar för att kunna se vilka utsläpp som genereras för varje enskild komponent – från stålet och slangen till en liten mutter. Utifrån det kan vi ställa krav på vår leverantörskedja, och samtidigt se över om vi kan flytta leverantörskedjan närmare hemåt, berättar Maria Flöjt.
Maria berättar att hon även vill hitta nya cirkulära affärsmodeller som kan generera nya intäktsströmmar. Samtidigt ska företaget genomgå en digitaliseringsprocess.
– Vi har en generationsväxling i arbetskraft där det kommer in många yngre, nyutexaminerade som ställer krav på digitalisering och moderna arbetssätt. Att kunna erbjuda mer moderna metoder blir ett sätt att konkurrera om arbetskraft, förklarar Maria.
Digitalisering, elektrifiering och hållbarhet är något man arbetar med även inom Hudiksvalls Hydraulikkluster (HHK), där HSP Gripen är medlem tillsammans med andra lokala hydraulikföretag såsom Hiab, Sunfab och Huddig. Tanken är att samarbete, kompetensutbyte och forskningsprojekt ska göra att företagen inom HHK kan hitta lösningar på gemensamma problem.
– Klustren som finns här ger en möjlighet att utbyta erfarenheter. Jag upplev-
er att man är väldigt bjussig företag emellan. Det är en bra sammanhållning och
man jobbar tillsammans. Överlag finns det många olika nätverk och forum som
stöttar upp här i Hudik. Sträcker man ut en hand finns det mycket hjälp att få.
Text: Emma Danielsson
Bild: Philippe Rendu

Maria Flöjt
Gör: VD HSP Gripen.
Bor: I Hudiksvall.