Här formas framtidens sjukvård

Region Gävleborg satsar stort på̊ att förnya och utveckla sjukhuset i Hudiksvall. Målet är att förbereda sjukvården för framtiden, säkerställa att patienter får en fortsatt hög vårdkvalitet och erbjuda medarbetare en trygg och effektiv arbetsmiljö.

För att säkerställa en säker och trygg vård av högsta kvalitet även i framtiden pågår just nu stora om- och nybyggnationer på Hudiksvalls sjukhus. Satsningen är en del av Region Gävleborgs projekt Framtidsbygget, och innebär en genomgripande modernisering av sjukhuset. De nya lokalerna kommer att ge större flexibilitet och vara bättre anpassade till modern sjukvård och framtida teknikutveckling. För barnmorskan Karin Engholm innebär det att hon kommer att få arbeta i en helt nybyggd, nio våningar hög vårdbyggnad – den största på sjukhusområdet. Där kommer även den nya huvudentrén att placeras.

– Jag tycker såklart att det är väldigt positivt. På förlossningen är vi beroende av närheten till operation, vilket är högt prioriterat. Sedan kommer det att underlätta samarbetet med neonatalavdelningen. Vi kommer att ligga närmare varandra och jobba mer tillsammans. Vi arbetar med ”sammanhållen familj”, vilket innebär att det inte ska bli någon separation i familjen om barnet skulle behöva vårdas på Neo (neoantalavdelning). Man ska ändå få vara tillsammans. Det strävar vi efter nu också̊, men möjligheterna kommer att bli bättre i de nya lokalerna. Så det känns väldigt kul att det satsas.

Efter att Karin arbetat som sjuksköterska på BB och på gynekologavdelningen i några år vidareutbildade hon sig till barnmorska och jobbar nu på Hudiksvalls sjukhus.

– För Hudiksvall är sjukhuset jätteviktigt – och att man satsar på̊ det. Ett sjukhus ger många arbetstillfällen. Och ska man locka potentiella inflyttare så tror jag att många känner en trygghet i att man kan föda barn i sin egen stad. Sedan är det så många små̊ orter runt omkring som är beroende av vårt sjukhus. Många åker väldigt långt för att föda här. Förlossningen i Bollnäs lades ned tidigare, så de åker också̊ hit, förklarar Karin.

Även om det just nu pågår omfattande byggnationer på sjukhusområdet tycker Karin att arbetsmiljön inne på förlossningen är bra.

– Det är klart att det är stressigt ibland och mycket som händer fort eftersom det är ett akut flöde. Men vi har så tydliga rutiner kring hur vi jobbar då, så det fungerar bra. Och ibland är det nästan tomt här. Det gör att vi får ställa om och vara ganska flexibla, vilket jag tycker att alla är bra på. Vi hjälps åt och våra chefer stöttar oss i det. Så jag skulle säga att arbetsmiljön är bra.

Karin har själv fött båda sina barn på Hudiksvalls sjukhus och hade positiva upplevelser från förlossningsavdelningen. Hon tror att de flesta känner likadant.

– Min upplevelse är att de födande känner sig trygga här. Det är inte ofta vi får någon negativ feedback att det har varit otryggt eller stressigt, säger Karin. Att föda barn är för många kvinnor den mest omvälvande upplevelsen i livet.

Därför är det viktigt att man som patient på förlossningsavdelningen får ett bra bemötande och att man känner sig trygg.
– Vi försöker jobba så att man har en födande som man har hand om under hela tiden. Då kan man ge mycket närvaro och har tid att vara mycket på̊ salen – om de vill det. Det tror jag ger en stor trygghet för de födande. Här är det sällan förlossningar samtidigt, så jag upplever att vi har tid för de födande. Det kan jag tänka mig är annorlunda i storstäder där det är många som föder samtidigt, menar Karin.

Karin blev färdig med studierna i januari 2024, efter att ha vidareutbildat sig till barnmorska under ett och ett halvt års tid. Erbjudandet om vidareutbildning fick hon via sin arbetsgivare. Region Gävleborg erbjuder nämligen utbildningstjänster för att öka möjligheten för fler att läsa vidare. Förmånen innebär att man behåller sin grundlön under utbildningstiden.

– Jag fick min vidareutbildning betald. Då var jag anställd på BB och så fick jag behålla min lön och plugga vidare till barnmorska. Det satsar man mycket på̊ här. Det har varit väldigt positivt att få möjligheten att fortsätta plugga och att slippa ställningstagandet att gå̊ ner i lön, berättar Karin.

Som nyutexaminerad barnmorska trivs hon med sitt arbete.
– Framför allt att stötta den födande genom hela förlossningen men även efteråt på̊ BB – det är jätteroligt. Och teamarbetet som vi har på förlossningen tror jag är ganska unikt. Så fort man är minsta osäker så diskuterar man tillsammans, tänker högt och hjälper varandra. Det känns väldigt tryggt. Sedan är det roligt med variationen; att man inte vet hur dagen kommer att se ut. Ibland har vi mycket att göra och ibland är det lugnt. Jag tycker att det är både skönt och spännande att inte veta.

När Karin och hennes man väntade sitt första barn tog de beslutet att flytta tillbaka till Hudiksvall då de båda kommer från trakten. Närheten till familjen var en av anledningarna till flytten.

– Vi ville att barnen skulle få växa upp med sina mor- och farföräldrar, och att vi skulle kunna få stöttning av våra familjer. Men det var också̊ för att det är mycket enklare här. Vi är båda uppvuxna i hus och ville gärna bo så, och den möjligheten var svår i Stockholm. Så bostadssituationen vägde absolut in. Vi sparar mycket tid på att vi bor nära sjukhuset och att vi har närheten till allting i vardagen. Det är ett enkelt liv, och då får vi mer tid för varandra i familjen också.

Text: Emma Danielsson
Foto: Per Lindberg 
Illustrationer: Region Gävleborg

Porträttbild på Karin Engholm

Karin Engholm
Gör: Barnmorska. 
Bor: I Hudiksvall.