Hudiksvalls Hydraulikkluster – en språngbräda för innovation 

I Hudiksvall finns flera framgångsrika hydraulikföretag med en global närvaro såsom Oilquick, HIAB, Huddig, Sunfab och HSP Gripen. Men istället för att konkurrera väljer man att samarbeta. Inom Hudiksvalls Hydraulikkluster bedrivs forskning och innovationsarbete över företagsgränserna. Klusterledaren Paul Bogatir berättar om framgångsfaktorerna – och om nästa stora projekt där målet är att sätta Hudiksvall på kartan som ett "Centre of Excellence in Electrification". 

Det gäller att vara väl positionerad för att hantera de snabba förändringar som omvärldsutvecklingen medför. Digitalisering, elektrifiering och miljöomställning innebär nya krav och förväntningar som utmanar alla bolag, inklusive de framgångsrika hydraulikföretagen i Hudiksvall. Man är tvungen att ställa om – eller bli ifrånsprungen. Men för de som lyckas hänga med i utvecklingen finns mycket att vinna. Elektrifiering är kanske det allra mest betydelsefulla teknikskiftet för industrin, och inom Hudiksvalls Hydraulikkluster ligger man steget före.

– Vi gjorde en gemensam forskningsansökan tillsammans med Linköpings Universitet 2016, vilket var väldigt, väldigt tidigt. Då hade vi ett gäng framsynta och smarta personer som såg potentialen i elektrifiering. Vår utmaning var att få medlemsbolag på olika nivåer att snabbt öka takten så vi kunde forska och samarbeta på yttersta innovationsfronten. Självklart stötte vi på små hinder på vägen, men vi var förvånansvärt framgångsrika. Nu fortsätter vi att skriva industrihistoria i Hudiksvall, säger Paul Bogatir, klusterledare för Hudiksvalls Hydraulikkluster.

Att ett flertal hydraulikföretag skulle slå sig samman och forska var ingen självklarhet. Men framstegen som följde gjorde att företagen i klustret kunde positionera sig som innovativa föregångare.  

– I Hudiksvall ligger vi långt före kurvan när det gäller elektrifiering. Huddig har varit superviktiga på området, för ett bolag i deras storlek så var de långt före med att lansera en elektrifierad maskin. Det finns en slags fuck off-mentalitet i Hudiksvall som är väldigt cool. Vi gör väl som vi vill. Den kulturella faktorn är superviktig, för den är kärnan till kreativitet och till väldigt mycket entreprenörskap, menar Paul.

Tider av disruptiva teknikskiften driver på utvecklingen av nya processer och affärsmodeller. Inom Hudiksvalls Hydraulikkluster, HHK, har det skapats en plattform för samverkan över företagsgränser för att kunna bedriva forskning och innovationsarbete som företagen kanske inte har tid eller kapacitet att driva själva utöver den egna verksamheten.  

– HHK är en "sandbox" för de duktigaste vi har. Om du tar ett gäng ingenjörer, stoppar dem i en kreativ atmosfär, utan dagliga bekymmer och ger dem ett "olösligt" problem – då händer det grejer. I vår "sandbox" har vi utvecklat verktyg för hur vi ska kunna skapa innovation över företagsgränserna; superkreativa övningar som inspirerar. Resultatet som kommer ut levererar patent, innovationer och lösningar. Sådant som kan vara värt miljoner.

Hydraulikklustret var redo att växla upp när Paul Bogatir klev in som klusterledare 2016. Då inleddes år av hårt arbete. Med en orubblig övertygelse om att samarbete är vägen framåt sträcktes handen ut till andra organisationer som Linköpings universitet och Region Gävleborg. Den gemensamma kraftsamlingen resulterade i spridning av teknologi över företagsgränser vilket i sin tur bidrog till en ökad konkurrenskraft. Och framgången har satt HHK på agendan långt utanför Sveriges gränser.  

– Vårt arbete har spridit sig så lång som till Brasilien där forskare nu studerar "HHK-modellen" för att se hur den ska kunna replikeras lokalt. Det är häftigt, säger Paul.

Att samarbetet mellan bolag som skulle kunna se varandra som konkurrenter blev så pass framgångsrikt beror på ett flertal olika faktorer, såsom tillit kombinerat med Hudiksvalls långa historia av entreprenörskap och innovation.

– Jag ville använda denna industriella kreativitet för att göra den skalbar och repeterbar så att man faktiskt kan tjäna pengar på den. Möjligheter skapas och problem försvinner genom ett snabbt telefonsamtal till ett annat medlemsbolags R&D-team. Fantastisk innovation inom HHK stöds av denna grundläggande tillit där man kan lita på varandra. Det här är ett så pass litet samhälle att det är en perfekt plats för att lyckas. För du lurar inte personen du ska stå bakom i kön på ICA. Du har inte råd med det, menar Bogatir.

Att bygga upp Hudiksvalls Hydraulikkluster tog sin tid. Nu ligger Paul i startgroparna för att bygga upp nästa projekt som går under namnet EVDArena; Electrification Value Discovery Arena. Projektet innebär att utveckla ett ramverk för samverkan mellan offentliga och privata aktörer, med en förhoppning om att resultatet ska komma till nytta för hela samhället.

– Vi vet att vi har skapat något speciellt inom HHK, men för att skapa systemlösningar så måste vi börja inkludera mycket större och bredare grupper av samhället. Vi måste involvera kommunen mer så att de kan börja upphandla hållbart. Det måste börja fattas beslut bland politikerna som hänger ihop med det bolagen gör, så att industrins stora investeringar i hållbar teknik kan göra skillnad. Vi ska koppla ihop allt så att det vi har gjort i HHK faktiskt får påverkan på samhället.

Förhoppningen är alltså att man ska kunna ta fram verktyg och metoder för systemlösningar som potentiellt kan hantera stora samhällsproblem. Och enligt Paul finns goda förutsättningar att göra detta just i Hudiksvall.  

– Hudiksvall är i ett vinnarhål. För den här staden är som ett mikrokosmos. Det är väldigt korta beslutsvägar, bolagen har kommit långt i utvecklingen och det finns redan ett upparbetat samarbete. Det är väldigt svårt att förändra världen, men Hudiksvall kan du definitivt förändra. På förra styrelsemötet var kommundirektör Lena Högback där. Det är svårare att få till i en större stad. Det är det här som är vår stora fördel. Hon kan komma på ett styrelsemöte, träffa alla industribolag, prata om omställning – och så kan vi agera. Och förändrar du Hudiksvall är det en ganska bra utgångspunkt för hela Sverige.  

Nu väntar två års utforskande arbete med att försöka knäcka koden för hur det samarbete och de lösningar som utvecklats ska kunna skalas upp. Därefter följer ytterligare två års arbete med att rulla ut resultaten.

– Nu försöker vi förstå vad är det för verktyg vi ska bygga upp och hur de ska kunna replikeras så att vi kan formalisera det framgångsrika arbetet inom HHK. När resultatet kan replikeras är ambitionen att rulla ut det på EU-nivå. Då kan Hudiksvall verkligen bli ett "Center of Excellence for Electrification of Working Machines". Och har vi tur så lyckas vi hitta sätt och verktyg på vägen så att vi kan lösa andra hållbarhetsutmaningar, säger Paul och fortsätter.

– Lyckas vi har vi gjort någonting som mig veterligen inte finns någon annanstans. Då har vi i Hudiksvall skapat sätt att verkligen kunna bidra till att lösa klimatkrisen. Det är ju skithäftigt. 

Text: Emma Danielsson
Foto: Peter Engström

Paul Bogatir

Paul Bogatir

Gör: Klusterledare för HHK och projektledare för EVDArena.  
Bor: I Delsbo.