Hallå där Josefin Mörk på Ystegårn Café & Bistro

Mat lagad med kärlek, lokalt hantverk, generösa lekytor för barnen och en miljö där historien sitter i väggarna. Välkommen till Ystegårn – en ståtlig hälsingegård med anor från 1600-talet. Eller som de själva beskriver det: en lantlig oas i Hälsingegårdsmiljö.
 

Varför ska man besöka Ystegårn?
– Vi har försökt bygga upp en plats där alla ska trivas. Här finns kultur, hantverk, djur, lekytor för barnen, god hemlagad mat, shopping och museum. Kom hit och träffa djuren eller sätt dig på vår uteservering och drick kaffe och lös Melodikrysset. Det är en underbar plats. Vi har tagit tillvara på det som redan finns här och försökt göra det väldigt genuint och fint.

Vilka evenemang anordnar ni på gården?
– Det ska finnas något för alla. Vi har bondemåndagar då vi lär barn om djur och natur. Man tänker att det är så naturligt med djur och att alla barn träffar djur. Men det är inte så himla enkelt – särskilt inte om man bor i stan. En av våra mest populära dagar på året är traktordagen. Då kommer det hit uppåt tio traktorer som vi visar upp och berättar om. Barnen älskar det! Och evenemangen för barn är alltid gratis – det ska inte vara en kostnads- fråga. När vi började sända Melodikrysset med frukostbuffé tänkte vi att det skulle bli en trevlig grej för de äldre, men det är jättemånga unga som kommer också. Sedan har vi bland annat skördemarknad, påskfirande, Halloween-evenemang och musikkvällar. Att vi fått så mycket uppskattning tillbaka har gett oss drivkraften att göra ännu fler och ännu större evenemang.

Berätta mer om era musikkvällar?
– Det har blivit jättestort. Moonica Mac har varit här två år i rad. Det har varit helt otroliga kvällar när vi alla har varit lyriska. Även Janne Schaffer har varit här två gånger. Bröderna Norén har också gästat oss, så vi har haft fantastiska artister här.

Foto innefrån butiken Systeryste

Kan man besöka er året om?
– Ja, alla säsonger är så viktiga för oss. Under vintermånaderna har vi många gäster som åker längdskidor här, och så har vi julmarknad och julbord. Sedan går vi över till utesäsongen med marknader och evenemang. På hösten har vi vår populära skördemarknad och Halloween-aktiviteter. Det handlar om att ta tillvara på det som varje säsong har att erbjuda.

Berätta om maten ni serverar?
– För oss har det varit jätteviktigt att kunna erbjuda lokalt producerad mat. Nu finns det dessutom ett mejeri på gården vilket är fantastiskt. Vi är alltid noga med råvaror eftersom vi vill att det ska vara hög kvalitet på maten vi serverar.

Hur har det varit att starta och driva en turistverksamhet här i Hudiksvall?
– Jag tror att det är en fördel att starta en sån här verksamhet i en mindre
stad. Det är enklare och man har mer kontakter. Man vet vem man ska fråga
och vart man ska höra av sig för att få hjälp under dygnets alla timmar. På
gårdarna här omkring är de flesta egenföretagare, och det är så lätt att få
hjälp och stöd av alla. Så jag skulle säga att det är ännu mer blomstrande
och hjälpsamt här ute på landet.

Text: Emma Danielsson
Foto: Magda Lindblom

Josefin Mörk på Café Ystegårn

JOSEFIN MÖRK 
Gör: Driver Ystegårn Café & Bistro och butik Systeryste.
Bor: I Hudiksvall